Спускаемият модул на индийския апарат Чандраян-3 успешно кацна на повърхността

...
 Спускаемият модул на индийския апарат Чандраян-3 успешно кацна на повърхността
Коментари Харесай

Историческо: Индийският космически апарат кацна на Луната

 

Спускаемият модул на индийския уред " Чандраян-3 " сполучливо кацна на повърхността на Луната, оповестиха международните информационни организации, базирайки се на Индийската организация за галактически проучвания (ISRO), съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Модулът се спусна в региона на Южния полюс на Луната - на същото място, където планираше да се нарежда претърпялата повреда съветска станция " Луна-25 ". Така " Чандраян-3 " стана първият уред, осъществил кацане в този регион на естествения сателит на Земята. 

 

Мисията започва на 14 юли.

 

" Чандраян-3 " е третият уред за проучване на естествения сателит на Земята, който Индия изстрелва. Началото на индийската лунна стратегия беше сложено с орбиталния уред " Чандраян-1 ", който беше изпратен към Луната  през 2008 година Втората лунна задача на Индия " Чандраян-2 " започва през 2019 година и с изключение на извеждането на уред в орбита включваше и кацане на модула " Викрам ". Тя приключи с крах - спускаемият модул се разруши при конфликта с лунната повърхнина, само че орбиталната станция " Чандраян-2 " продължава да обикаля към естествения сателит на Земята.

 

Индия става четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, осъществила меко кацане на Луната. 

 

Мисията може да означи прогрес в галактическите упоритости на страната и да усили познанията за лунния воден лед, евентуално един от най-ценните запаси на естествения сателит на Земята, съобщи Ройтерс. 

 

Какво знаем до този миг за съществуването на замръзнала вода на Луната и за какво галактически организации и частни компании виждат в нея ключа към основаването на лунна колония, добиването на потребни изкопаеми на земния сателит и евентуални задачи до Марс.

 

Как учените откриха вода на Луната?

 

Още през 60-те години на предишния век, преди първото кацане на " Аполо ", учените допускат, че на Луната може да има вода.

Пробите, върнати от екипажите на " Аполо " за разбор в края на 60-те и началото на 70-те години, на пръв взор наподобяват сухи.

 

През 2008 година откриватели от университета " Браун " изследват още веднъж тези лунни проби благодарение на нова технология и откриват водород в дребни " мъниста " от вулканично стъкло. 

 

През 2009 година инструмент на НАСА на сондата " Чандраян-1 " на Индийската организация за галактически проучвания (ISRO) откри вода на повърхността на Луната.

 

През същата година друга сонда на Американската галактическа организация, която удари южния полюс на Луната, откри воден лед под лунната повърхнина. 

 

По-ранна задача на НАСА от 1998 година откри доказателства, че най-високата централизация на воден лед е в сенчестите кратери на Южния полюс.

 

Защо водата на Луната е значима?

 

Учените се интересуват от залежите от античен воден лед, тъй като те биха могли да дават сведения за лунните вулкани, за материала, който кометите и метеоритите са доставили на Земята, както и за произхода на океаните.

 

Ако водният лед съществува в задоволителни количества, той може да бъде източник на питейна вода за проучване на Луната и може да помогне за изстудяване на оборудването.

 

Водният лед също така може да бъде разграден, с цел да бъдат получени водород за гориво и О2 за дишане, което да подкрепи задачите до Марс или добива на потребни изкопаеми на Луната. 

 

Т.нар. " Договор за космоса " от 1967 година не разрешава на която и да е нация да претендира за благосъстоятелност върху Луната.

 

Няма наредба, която да стопира комерсиалните интервенции. Ръководените от Съединени американски щати старания за определяне на набор от правила за проучване на Луната и потребление на нейните запаси - Споразуменията " Артемида ", са подписани от 27 страни. Русия и Китай не са измежду тях. 

 

Какво прави Южния полюс на Луната изключително сложен? 

 

Опитите за кацане на Луната са се проваляли и преди. Руският уред " Луна-25 " трябваше да се спусне на южния полюс тази седмица, само че излезе отвън надзор при приближаването и претърпя повреда в неделя. 

Южният полюс - надалеч от екваториалния район, към който са били ориентирани предходните задачи, в това число кацанията на " Аполо " с екипаж, е цялостен с кратери и дълбоки изкопи.

 

Мисията " Чандраян-3 " на Индийската организация за галактически проучвания се готви да направи опит за кацане в сряда. Предишната индийска задача не съумя да кацне безвредно през 2019 година наоколо до региона, към който в този момент е ориентирана и " Чандраян-3 ".

 

Мисии до Южния полюс на Луната са възнамерявали и Съединени американски щати, и Китай.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР